Hoewel de regen deze week jammer genoeg nogal magerkes was en de toplaag in de tuin eruit ziet alsof er een gigantische stofzuigerzak is omgekieperd doen de meeste plantjes het toch prima. Nieuwe bloeiers deze week zijn de siersalie (mainacht, zie foto), geranium renardii, spoorbloem, donkere ooievaarsbek, moerasvergeetmenietjes, waterranonkel, hier en daar een verdwaalde boterbloem, de vogelmelk en de grootbloemige clematis.
Verder evolueert de bloemenweide in een rare richting. In het deel aangrenzend aan de vijver groeit alles super (zie vorige blogpost), in de rest verdwijnen er meer soorten dan er bij komen. De klaver en de boterbloemen zijn er verdwenen. Het gras staat er ook zeer dun. Enkel de kleine Pimpernel (zie foto, inclusief raar, schuimachting dingk op de stengel), Zuring en 1 plantje Wondklaver brengen daar een beetje kleur.
Tenslotte ben ik erin geslaagd de promiscuiteit van de visjes in mijn vijver voor een goed doel aan te wenden. Vorig jaar heb ik al honderden gratis visjes weggegeven (als je je mailbox wil vullen moet je gewoon een advertentie met het woord "gratis" in op Kapaza.be zetten). Deze week heb ik vis voor vijverplanten geruild met een zeer vriendelijke meneer uit de Limburg.
Vanmorgen ging ik de nieuwe aanwinsten planten en schrok ik me rot toen er opeens een kikker op zijn dooie gemak vlak voor mijn voeten richting vijver hupste. Het is in ieder geval een andere bezoeker als vorig jaar want hij is kleiner en ik denk dat deze een bruine kikker is idpv een groene. Die ga ik dus allicht niet veel meer zien. Groene kikkers zijn makkelijk te spotten omdat deze altijd in of rond het water vertoeven. Bruine kikkers daarentegen zwerven wat verder weg van het water en houden zich meer op in dichte vegetatie. Hopelijk blijft deze hier wel hangen.
Ben je er in geslaagd om de Sanguisorba minor subsp. minor te vinden, of is het net als mij de moespimpernel (voederpimpernel) (S. minor subsp. balcarica, syn. subsp. polygama?
BeantwoordenVerwijderenIk ben al tijden naar de échte op zoek (met perfect bolronde bloemhoofdjes), maar meestal is het toch de andere ondersoort (hoofdjes een tikkeltje hoger dan breed). Zelfs in zaadmengsels voor 'inheemse' bloemenweides is het meestal die andere ondersoort, die daardoor ondertussen ook in het wild stilaan ingeburgerd begint te raken.
Ze komen uit het zaadmengsel van EcoFlora. Ben even gaan spieken en de bloemhoofdjes zijn bijlange na niet perfect rond.
BeantwoordenVerwijderen