zondag 5 september 2010

Balans

Ik ben nu ongeveer 1 jaar bezig met mijn stukje natuurtuin, tijd om een tussentijdse balans op te maken.  Even bekijken hoe al de verschillende planten die ik gezet heb het gedaan hebben.

Goed (groeien goed en breiden uit):
Vlier: na een aarzelende start doet deze het nu uitstekend.
Stekelbes: we hebben dit jaar zelfs al een tiental besjes kunnen verorberen
Sleedoorn: een beetje tegen de verwachtingen in is slechts 1 van de aangeplante plantjes gestorven.
"Bulgaarse wonderplant": een snelgroeiende eenjarige plant uit Bulgarije met zeer grote en decoratieve bladeren die ik van een vriendelijke bulgaarse gekregen heb, die doet het hier echt uistekend. Jammer dat hij volgend jaar weg is...
Kamperfoelie: groeit en bloeit prima.


matig (houden stand):
Meidoorn: ongeveer de helft doet het goed, de andere helft heeft het bijltje erbij neergelegd. De dode helft gaat vervangen worden door Spork, die in principe voor dit soort grond gemaakt is.
Zwarte Bes: is goed gegroeid, maar geen bessen aangekomen.
Hosta: na een aarzelende start houdt deze stand, maar breidt niet echt uit.
Salomonszegel: net als de Hosta blijft hij leven maar is daarmee alles gezegd.

slecht (dood, dood, dood):
Lijsterbes: raar maar waar, deze hebben de hitte van juli niet overleefd. Ik had eigenlijk verwacht dat deze het gewoon prima zou doen want hier in de buurt is het een zeer algemene soort.
Clematissen: slechts 1 van de oorspronkelijke 6 leeft nog. En ook die doet het niet geweldig. Allicht omdat het iets zwakkere cultivars zijn, dit najaar ga ik viticella planten hopelijk doet die het beter.

Uiteraard gaat een mens zich afvragen waarom sommige planten het onverwacht goed/ slecht doen.
Enerzijds is het een extreem jaar geweest: zeer lang vorst, dan droogte, dan de hitte van juli.
Anderzijds heb ik een theorie. Tijdens het graven van de vijver stootte ik op zo'n 70 cm diepte op een zeer harde "ijzerlaag" , een soort zavel met volgens mij ijzer in. Planten die graag diep wortelen komen hier gewoon niet doorheen denk ik. Die sterven ook af. Ik weet dat Stekelbes en Sleedoorn nogal ondiep wortelt en ik zie ook dat die het gewoon goed doen. Maar het blijft een gok natuurlijk.

2 opmerkingen:

  1. En het eerste jaar besteden ze natuurlijk veel energie in het wortelgestel. Vervelend van die ijzerlaag. Hoe is het eigenlijk gesteld met je bloemenweide?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De bloemenweide zal afwachten worden tot volgend jaar. Eerst was er niet veel in te zien dus heb ik het overschot van zaad opgekweekt in bakken op het terras en die plantjes uitgeplant. Die doen het nu prima en ik zie ook andere plantjes die er spontaan gekomen zijn (geen idee of ze uit het zaad komen dat ik gezaaid heb). Totdat ze bloemen krijgen kan ik ze niet identificeren...
    Het lijkt er wel op dat 9 van de 10 soorten in het zaadmengsel niks heeft opgeleverd.

    BeantwoordenVerwijderen