zondag 1 november 2009

Zaaitijd!

Vorige week zaterdag ben ik er eindelijk toe gekomen mijn nieuwe katchou botten (pas verjaard) aan te trekken om de bloemenweide in te zaaien. De zaadmengsels had ik al een dikke maand geleden gekocht bij ecoflora: http://www.ecoflora.be/bloemenweiden_B_NL.html , mengsel B4 en B7 omdat ik de exacte Ph van de grond niet weet. Dus:
zaad afwegen en mengen
wit zand bij het mengsel toevoegen om het iets meer volume te geven zodat het zaaien wat makkelijker gaat
perceel harken
inzaaien
perceel harken
grasroller erover

Aangezien het zaad zo'n 1€/gram kost en er hier enkele vraatzuchtige duiven rondwaren heb ik daarna nog 2 geïmproviseerde vogelverschrikkers A-team gewijs in elkaar gebokst met wat bouwafval (planken, linten, plastic zakken). De lokale duivenpopulatie lijkt onze tuin nu wel te vermijden, dus dat werkt prima. En nu maar afwachten. Het wordt een lange winter!
Ik twijfel nu wel serieus over hoe het volgend jaar aan te pakken. Johan Wullaert schrijft in zijn boek "De Wilde Tuin" : "Het eerste groeiseizoen vraagt een wild grasland nog veel werk want de begroeiing moet, telkens ze 7 tot 10 cm hoog staat tot 5 cm worden ingekort." Dit terwijl men zegt dat de beste manier om onkruid uit een gazon te krijgen heel regelmatig en kort maaien is omdat de meeste kruiden hier niet tegen kunnen. Hmmmm. Misschien moet ik proberen de helft kort te houden en de andere helft iets hoger laten opschieten voor ik het terug een kopje kleiner maak en dan zien we in 2011 al wat het beste is geweest. Geduld is een schone deugd als tuinier me dunkt!
Mijn 87-jarige buurman heeft me wel goede hoop gegeven, hij woont hier al bijna zijn hele leven en weet dus wat er met die grond allemaal gebeurd is. Er is volgens hem nooit enige land- of tuinbouw op gedaan dus de grond is, zoals ik al vermoedde, extreem schraal ("Doar gade alleejen mager peejkes uit de groond halen zalla!"). Dus dat belooft dan weer wel!

3 opmerkingen:

 1. Ik denk dat het inderdaad een kwestie van uitproberen is...
  In 'Making Wildflower Meadows' suggereert Pam Lewis dan weer, om het eerste jaar alle grassen te wieden. (Ik zie dat bij de omschrijving van B7 weliswaar staat dat het ook grassen bevat, maar de inhoudsopgave vermeldt alleen twee zegges...)
  Als ik had kunnen starten op dezelfde manier als jij, dan zou ik in elk geval geprobeerd hebben om sterkgroeiende grassen (en vooral gestreepte witbol) in die eerste zomer zoveel mogelijk te wieden.
  De achterliggende gedachte van Pam Lewis, is om de bloeiende planten in elk geval een groeiseizoen voorsprong te geven op de grassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. door het eerste jaar telkens te maaien als de planten ietske 'te groot' worden zal je inderdaad vooral grassen e.d. bevoordelen, wat wellicht niet de bedoeling is. Annetannes suggestie (wieden) lijkt me eerlijk gezegd ook beter. En als je wieden niet ziet zitten: maaien voor ze hun zaad kwijt kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik jullie raad ga volgen (en niet die van de heer Wullaert) en een beetje ga afwachte. Gestreepte witbol zal genadeloos vervolgd worden, maar ik ben nog niet zo zeker of die wel gaat verschijnen. Ik heb de gazon van de winter tot ergens in juni gewoon laten groeien en heb toen quasi geen witbol gezien.

  BeantwoordenVerwijderen