zondag 2 mei 2010

If you build it, they will come...

De vijver ligt er en is gestaag onderweg naar een ecologisch evenwicht. Het zal nog wel even duren maar de start is veelbelovend.

Vele professionele vijveraanleggers geloven het niet, maar je kan je vijver prima helder houden zonder dure pomp en filter. Of misschien wilen ze je gewoon vanalle dure dingen aansmeren die je eigenlijk niet nodig hebt.
Na 3 weken is mijn vijver nog steeds kraakhelder, hoewel het water een beetje een bruinige schijn begint te krijgen. Maar dat is normaal.
De eerste stap zit in de aanleg, de vijver moet zoveel mogelijk zon hebben om de zuurstofplanten optimaal te laten assimileren en de algen geen kans te laten.
De tweede stap is na het vullen zo snel mogelijk (binnen de 24 uur) genoeg zuurstofplanten aanbrengen. Dat was in ons geval een probleem want door de bitter koude winter en koude nachten in het voorjaar waren er nog bijna geen zuurstofplanten beschikbaar. Om aan onze 40 bosjes te komen hebben we 6 verschillende winkels/tuincentra kunnen afschuimen. En dan was de keuze nog zeer beperkt. Geen glanzend fonteinkruid en geen aarvederkruid.

Na de zuurstofplanten kwamen de  oever- en andere waterplanten. Kattenstaart, Kaapse Waterlelie, gewone waterlelie (variant James Brydon),Waterranonkel, Penningkruid, Dotterbloem en Moerasvergeet-me-nietjes werden aangeplant.

De plantjes van den Aldi heb ik ook aangeplant, maar achteraf bekeken had ik die beter niet gekocht. Ze waren echt wel heel klein (vaak niet meer dan een knol) en enkelen waren zelfs rot. Eigenlijk zijn inheemse waterplanten helemaal niet zo duur dus kan je beter naar de speciaalzaak gaan. Ook de bijgeleverde meststoffen zijn in de vuilnisbak verdwenen. Zonder gaat trager maar verkleint ook de kans dat ze in het water terecht komen en een algenexplosie veroorzaken. Sowieso zonder meststoffen groeien ze nu ook tegen een fenomenale snelheid.

Eigenlijk groeit alles razendsnel, behalve de waterranonkels die door geelgroene wieren overwoekerd worden. Dit zijn een soort van slijmwolken (denk groene barbapappa) die heel lastig te verwijderen zijn. Maar ja, wieren zijn een teken van goede waterkwaliteit en geven zelf ook zuurstof af. Naar het schijnt verkiezen kikkers zelfs vijvers met veel wieren in en kunnen ze die wieren ook van ver ruiken. Zolang ze niet overdrijven laten we ze maar doen.

Daarna de vijver geënt, dankzij de vriendelijke hulp van de lokale natuurpunt afdeling die mij een emmertje water uit een bloeiende amfibieënpoel hebben laten scheppen. Zo breng je gelijk een heleboel nuttige micro-organismen in de nieuwe poel.

Na 1 dag hadden enkele waterschaatsers de vijver al ontdekt. Enkele dagen later zag je de eerste mini-torretjes en nog enkele dagen later wat grotere waterkevers en de ruggezwemmers. Na een dikke week kon ik al slakjes en waterpissebedden spotten. Nu krioelt het water van de schaatsers, torretjes en larfjes. Het is nu al leuk om gewoon naast het water te kamperen en alles gade te slaan. Maar het zou nog veel leuker zijn moesten de salamanders en kikkers hun weg naar hier vinden. Het zal geduldig afwachten worden...

7 opmerkingen:

 1. En die kikkers en die salamanders, die kunnen opduiken voor je het verwacht (zie mijn blogberichtje van 1 mei).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @AnneTanne: prachtige beestjes die alpenwatersalamanders!
  @Hilda: dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat gaat daar inderdaad vooruit, mooi gedaan. Daar ga je nog veel plezier aan beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. die waterkleur kan nog wel wat gaan schommelen, maar als je je kan beheersen en niet gaat 'tuinieren' dan komt het vanzelf tot een evenwicht. Het enige wat ik doe is gevallen bladeren er uit scheppen, en af en toe een teveel aan planten. draadalgen heb ik het eerste jaar gehad, maar dat probleem is vorig jaar al niet meer opgedoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmmm, niet tuinieren. Extra oever- en water- en drijfplanten toevoegen zal wss wel als tuinieren tellen zeker? Ik was ook nog van plan de waterpest stilaan uit te faseren en te vervangen door Aarvederkruid en Glanzend Fonteinkruid. Mss toch maar mee wachten tot volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh, nee, dat bedoel ik niet hoor. Misschien is 'tuinieren' een verkeerd woord. ik had het eerder op het toevoegen van allerlei flesjes of poedertjes om de algengroei te onderdrukken, om de bacteriegroei te stimuleren, om de hardheid te verhogen/verlagen, om de zuurtegraad te beïnvloeden,... Als je daar mee begint blijf je bezig.
  Gewoon afwachten, als je planten een beetje goed aanslaan komt het evenwicht algauw vanzelf. 't eerste seizoen moet je misschien geen al te grote verwachtingen hebben, dan kan het alleen maar meevallen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen