zaterdag 1 mei 2010

Het gaat vooruit!

Vanwege het droge weer en de gigantische to-do lijst heb ik jammer genoeg deze blog eventjes verwaarloosd. Maar nu er een fris en langverwacht buitje overtrekt hebben we even tijd.
De voorbije maand is er vooral hard gewerkt in de tuin. Ten eerste is de omheining die het stukje natuurtuin afsluit geplaatst. Ook de clematissen en de kamperfoelies hebben ertegen hun plaatsje gevonden en vooral de clematissen groeien als kolen! Na 2 dagen hadden ze Israeli-gewijs hun lapje grond al ingepalmd en zich al onverzettelijk vastgewonden rond den draad.

Daarna heb ik de vijver uitgegraven en die 9500 liter water ligt nu al een drietal weekjes te blinken in de achtertuin. Achteraf bekeken was dat slechte timing want na zo'n strenge winter en koud voorjaar waren er nog bijna geen zuurstofplanten te verkrijgen, enkel gedoornd hoornblad en waterpest (wat ik er eigenlijk niet in wilde, maar nood breekt wet). Maar ze hebben de vijver tot nu toe wel mooi helder gehouden. Na drie weken zit hij al vol met allerhande kevertjes, torretjes, wantsen en ander klein, wriemelend grut.

De haag doet het nu prima, alle sleedoorns zijn erdoor gekomen en sommigen hebben zelfs al bescheiden gebloeid (zie foto)! Slechts 1 enkele meidoorn heeft het niet gehaald.

In de bloemenweide is er ondertussen een bittere machtstrijd uitgebroken tussen het gras, vogelmuur en de (denk ik dan toch) gezaaide plantjes om de open plekken. Ik hoop dat de zaailingetjes toch hun worteltjes tussen de deur krijgen want met de regen die nu verwacht wordt gaat het zeer snel gaan denk ik.

3 opmerkingen:

 1. Da's straf van die sleedoorns, de mijne komen van dezelfde actie, op hetzelfde moment geplant en van bloei heb ik niks gezien.
  Ben benieuwd naar je vijver.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat het veel met standplaats te maken heeft. Ik heb een stuk haag met een betonwal aan de oostkant en een stuk met betonwal aan de westkant. De eerste heeft zon vanaf de namiddag en de andere vanaf de voormiddag. Enkel plantjes die de voormiddagzon hebben hebben gebloeid. Verder staan ze ook allemaal beschut tegen de (dit voorjaar zeker) koude wind want dat stuk tuin is aan 3 kanten omwald. Bij u staan ze meer op een open plaats dacht ik. Ik denk dat dat wel een groot verschil maakt, want verder heb ik ze niet bijgemest of extra gegoten of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Betonwal da's een goeie! Inderdaad hier staan ze zo open als maar zijn kan.

  BeantwoordenVerwijderen