woensdag 28 maart 2012

Schaduwboom

Onze tuin is pal zuidwaarts gericht dus in de zomer is het hier bakken en braden zonder pan. Om toch een beetje schaduw te hebben heb ik in november 2010 een zwarte moerbei aangeplant (Morus Nigra). Voor zo'n belangrijke plant in de tuin heb ik uiteraard eerst veel research gedaan. Hij staat het liefst op een zonnige, warme plaats (check), in een lichte, goed doorlatende grond (check). Hij heeft een halfopen kroon wat hem de ideale schaduwboom voor in het gazon maakt. Hij is goed winterhard, wat nodig is want deze winter vroor het hier ongeveer -20. En er komen lekkere vruchten aan! Klinkt perfect.

Het grote nadeel echter is dat hij een beetje is zoals mezelf: traaaaaaaaaag. Ik schat dat hij toch al zeker 6 cm gegroeid is sinds aanplant. Ik durf er zelfs niet aan te beginnen om uit te rekenen hoe lang het gaat duren tegen dit tempo eer hij groot genoeg gaat zijn om genoeg schaduw te geven voor mijn linkerkuit.
Vorig jaar had hij pas blad in begin mei. Dus heb ik hem dit jaar een prioriteitsbehandling gegeven: extra potgrond + bemesting voor zuurminnende planten + een stevige peptalk. En zie de knoppen beginnen al stilletjesaan groen te worden:

Het zal eigenlijk wel aan al die zon liggen dat hij dit jaar wat rapper is maar ik hoop toch dat hij een tandje bijsteekt.

4 opmerkingen:

 1. Dat van die halfopen kroon durf ik nog te betwijfelen. De twee volwassen Moerbeien die ik ooit zag (beide in Dilbeek) vond ik nogal donker eronder - Maar wel een zalig mooie boom -met die gegroefde bast en die prachtige halfronde kroon! Maar zo heb je een extra goede reden reden om echt stokoud te worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hem hier ook staan, vrees ook dat het lang gaat duren ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik wil je niet ontmoedigen maar mijn moerbei is sinds de aankoop zo'n 8 jaar geleden nauwelijks gegroeid. Hij staat in magere grond, dat wel, maar een succes kan ik het niet noemen. Ik hoop dat je goede zorgen jouw boompje wél aan de praat kan krijgen. ('t blijven natuurlijk mooie bomen, struikje in mijn geval). Veel tuinplezier de komende weken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Biodiverse: hopelijk komen we het ooit nog te weten. :)
  @natuurlijk-rijk en Ludo: hij zal zich toch moeten spoeden, hier is het zoals in de sport, wie niet mee kan moet eruit. ;) Ik geef hem nog 2 jaar om vooruitgang te boeken.

  BeantwoordenVerwijderen