donderdag 27 augustus 2009

Hey ho, let’s go!


In februari 2009 kochten wij ons huisje, en kort na de aankoop begon ik al over de tuin te denken en te dromen. Nu het grote werk in het huis afgewerkt is kan ik eindelijk aan de tuin beginnen. Nu ben ik zo iemand die altijd eerst de handleiding van een nieuwe tv helemaal doorleest alvorens er ook maar iets mee te doen dus was de eerste stop de bibliotheek alwaar ik enkele boekjes opsnorde over ecologische en natuurlijke tuinen.
De tuin zoals hij nu is bestaat vooral uit oervlaamsche koterijen, verharde oppervlakten met klinkers en gazon, met in de verste hoek nog wat riet. Een regelrechte ecologische woestijn dus! Hopelijk kan ik daar verandering in brengen.
Maar het is niet al kommer en kwel! De tuin is zuidgericht en heeft dus erg veel zoninval. Mijn boerenverstand (jaja, mijn grootouders waren onvervalste kempense keuterboeren) zegt mij dat dit goed nieuws is voor al wat groeit en bloeit. Het gazon staat bovendien vol met mos, en heeft hier en daar een dorre plek waar helemaal niks groeit, wat wil zeggen dat de bodem voedselarm is (of dat de grond puur vergif is, we hopen maar op het eerste). Bovendien heb ik van het zesde leerjaar onthouden dat de kempen schrale zandgrond heeft. Voor de lokale landbouwers is dat slecht nieuws, voor de natuurtuinopstarter zeer goed nieuws want enig gesnuffel in mijn geleende boeken leert mij dat dit de ideale startsituatie is voor een bloemenweide. De bloemenweide aanleggen lijkt me dan ook een goed startpunt!

2 opmerkingen:

  1. Een boek dat een absolute aanrader is als je een bloemenweide wil aanleggen, is 'Making Wildflower Meadows' van Pam Lewis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor de boekentip, ik ga het zeker eens opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen