donderdag 3 september 2009

het Mr Proper complex

Nu de werkzaamheden begonnen zijn, zijn natuurlijk ook de eerste vragen en reacties op mijn plannen gekomen. Sommigen verklaren mij gek, anderen zijn milder en noemen wij gewoon idioot. Ze lachen me wel allemaal uit. Een greep uit de reacties:
"Ge bent toch niet zo stom om die klinkers uit te breken, da's toch proper en gemakkelijk waarom zoude dat nu weg willen???"
"Bloemenweide? Ge gaat nogal werk hebben om al dat onkruid tussen die bloemen te wieden en dat proper te houden!"
"Maar zoiets gaat vanalle beesten aantrekken!"

Zucht...

Ik begin zo stilaan een gloeiende hekel te krijgen aan het woordje "proper". Waarom willen mensen nu per se een "propere" tuin? Wat heb je nu aan 700 m² gazon en klinkers, je kan maar op 1 plaats tegelijk zitten. Waarom moet elk hoekje dat afwijkt van de norm genadeloos "opgekuist" worden? Ik vind zo'n superpropere, tot in alle hoekjes opgekuiste tuin zo doods, onnoemelijk saai en artificieel.En dat gaat verder dan tuinen alleen, houtkanten en struikgewas tussen akkers en velden worden geruimd omdat het "properder" is. En dan maar zeggen "Het is toch spijtig he, vroeger zag je hier hopen vogeltjes van allerlei slag, nu zitten er alleen nog maar wat merels. Het zal wel aan de luchtvervuiling liggen!". Mr Proper lijkt wel heel vlaanderen in zijn kale maar proper blinkende greep te hebben.

Nu ja, we doen gewoon verder en hopelijk "keren ze hun kaar" (zoals men hier zegt) wel over een paar jaar. Misschien kan ik er dan zelfs een paar overtuigen iets soortgelijks te doen?


Dan maar even een statusupdate: de laatste dagen ben ik vooral bezig geweest met het versleuren van stapels klinkers (een paar duizendpoten gespot) en decimeren van ruisende rietstengels. Ik heb besloten de verhardingen aan de bloemenweide-in-spe zo lang mogelijk te laten liggen tot ik effectief kan inzaaien (ergens eind september) zodat snelgroeiende grassen die stukken nog niet kunnen koloniseren.

3 opmerkingen:

  1. Grijns. Je hebt ook nog een resem uitspraken als 'onze tomaten zijn dit voorjaar maar een paar keer gesproeid',of 'wij sproeien ons gazon, aja, ge kunt niet anders hé', enz. Soms probeer je daar dan tegenin te gaan. Maar de blikken die je dàn krijgt...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die blikken ken ik ja. Je wordt hier dan al snel beschuldigd van "ne groene" te zijn. Hier is "ne groene" ook nog een serieuze belediging volgens de gemiddelde dorpeling die ouder dan 40 jaar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Kempenzoon, Ik heb dit oude bericht nu pas gelezen. Ik ben blij te lezen dat er nog mensen zijn die niet tegen de Vlaamse neiging tot 'properheid' in de tuin kunnen

    BeantwoordenVerwijderen