vrijdag 18 juni 2010

Malthusiaanse spanningen

Malthusiaanse spanning: er is spanning als de bevolking sneller groeit dan dat er voedsel is. Hierdoor ontstaat er honger en dit betekent een daling van de bevolkingsgroei en drastische achteruitgang van de levenskwaliteit.

Er loert hier een serieuze Malthusiaanse spanning om de hoek. En deze kleine rakkers zijn de oorzaak:


Correctie, deze kleine rakkers en nog een duizendtal vinnige broertjes/zusjes in mijn vijver zijn de oorzaak. Omdat mijn neefje enigszins bedrukt keek toen ik hem zei dat er geen vissen in de vijver zouden komen had ik besloten toch maar enkele visjes uit te zetten. Na enig onderzoek kwam ik uit op de goudelrits: eet niet van de planten, woelt de bodem niet om en wordt slechts 7 cm lang dus laat ook de grotere insecten en amfibieĆ«n(larven) met rust. De ideale schoonz, euh, vijvervis!
Voelt zich echter wel heel snel ergens thuis en plant zich voort als konijnen op speed en viagra, blijkt nu. Omdat deze kleintjes zich voeden met plankton, wat een belangrijke schakel is in het zuiver houden van het water, is de vijver nu ook een heel pak troebeler geworden. De lokale ruggenzwemmerpopulatie is nu ook wel geƫxplodeerd dankzij het enorme voedselaanbod.
Ik vrees dat dit verkeerd gaat aflopen tenzij er alsnog onverwijld een kolonie geelgerande watertorren neerstrijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten