zaterdag 26 februari 2011

Nieuwe border

Een nieuw jaar, nieuwe plannen! Het wordt tijd om de noord en west kant (= zon, zon, zon) van de vijver te beplanten zodat er meer leven rond de vijver komt en (toekomstige) amfibieen meer voedsel en schuilmogelijkheden hebben. Het plan is een graslandborder. De grond daar is in 2009 afgeplagd en dus redelijk arm (hoewel niet zo arm als het stuk waar de bloemenweide ligt). Wat maakt dat ik heel goed moet oppassen wat voor planten ik daar ga plaatsen om een plantenkerkhof te voorkomen. Als je met de gemiddelde tuincentrumbediende een praatje maakt en vraagt "Wat raadt u mij aan voor een arme zandbodem?" dan is het antwoord steevast: "bemesten". En dat feestje gaat dus niet door, in mijnen hof komen geen sissy planten die ik bij het bladje moet vasthouden en elk jaar moet bijmesten/besproeien! Allez ja, tenzij ze lekkere vruchten afleveren uiteraard. Gelukkig heeft vrouwlief mij voor mijn verjaardag "Stappen naar een ecologische tuin: aanleg en beheer." van Velt cadeau gedaan waarin een superhandige en gedetailleerde plantenlijst staat. De labels bij de planten in een tuincentrum geven toch zo weinig informatie: zuur of kalk, zand of klei, arme of rijke bodem, vochtig of droog: het staat er allemaal niet bij.
Om die dingen over je grond te weten te komen moet je trouwens niet altijd een bodemanalyse laten doen. Hier woekert zuring dus zure grond. Er zijn nog steeds open plekken in de bloemenweide dus arme grond. Voedselrijkdom van zandgrond kun je ook beoordelen aan de kleur, hoe zwarter hoe meer organisch materiaal, hoe geler/grijzer hoe armer.

Zodoende kwam ik tot deze lijst van planten die bij plantenkweker Houtmeyers beschikbaar is:
Aster Ericoides
Geranium Renardii
Salvia Nemerosa "Mainacht" (Siersalie)
Echinops Ritro (Kogeldistel)


Achillea Millefolium "Cerise Queen" (Duizendblad)
Lupine
Sedum "Herbstfreude" (Hemelsleutel)
Malva Sylvestris (Groot Kaasjeskruid, deze komt wel van Pelckmans)

Deze planten vond ik niet terug bij kwekers uit de buurt dus heb ik zaad besteld bij de Bolderik om zelf in bakken op te kweken en dan later in de border uit te planten:
Centaurea Jacea (Knoopkruid)
Daucus Carotus (Wilde Peen)
Campanula rapunculoides (Akkerklokje)


En voor het overloopgebied van de vijver heb ik:
Veronica Longifolia (Langbladige Ereprijs)

Vorige week heb ik de grond al gewied en omgespit, volgende week gaan we de plantjes halen en planten. Ik ben eens benieuwd welke van bovenstaande het gaan redden.

5 opmerkingen:

 1. Dankjewel! Hopelijk is het volgende week zaterdag redelijk weer zodat ik eraan kan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wilde peen en knoopkruid voelen zich hier (op onze rijke leemgrond) heel erg in hun sas. Benieuwd of ze het ook bij jou goed zullen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk niet dat ze hier zo hoog gaan worden en wss gaan ze hier iets bescheidener bloeien, maar ik hoop en denk wel dat ze het gaan halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knoopkruid doet het op mijn Kempengrond fantastisch... wilde peen is niet zo enthousiast.

  BeantwoordenVerwijderen