vrijdag 4 maart 2011

Campanula rapunculoides

Gisteravond nog even nagedacht over de invulling van de border en het akkerklokje nog even gegoogled op zijn Latijnse naam: Campanula rapunculoides.

Sommige van de zoekresultaten waren wel redelijk confronterend. Op diverse amerikaanse sites werd deze schoonheid besmeurd met termen zoals "cancer of the garden", "creepy bellflower", "evil twin" en "hell's bells" (lees bv de reacties op deze site eens). Al deze horrorverhalen van radeloze tuiniers die deze soort al 10 jaar aan het bestrijden zijn in hun tuin hebben me toch doen twijfelen of ik ze wel in de border moet plaatsen.

Het vreemde is dat het akkerklokje hier een zeldzame, beschermde plant is die over de oceaan blijkbaar een zevenblad-achtig onkruid is, dat zelfs in gazons onuitroeibaar is, en dat van Texas tot Alaska! Of zijn er hier insectensoorten/ziektes die akkerklokjes als snacks eten die ginds niet voorkomen?

Ik vind het allemaal maar verwarrend...

6 opmerkingen:

 1. Ik heb hier akkerklokje staan...
  Het staat in een smal bordertje tussen het huis en het tuinpad (kasseien). En omdat ik elke zomer driftig alle opschietende scheuten tussen die kasseien uitwiedt, laat het zich vlot tot dat bordertje beperken.
  Ik overweeg wel eens om het in de bloemenweide uit te planten, omdat ik veronderstel dat zijn woekerende capaciteiten daar mooier tot zijn recht komen.
  Ik hoor ook Europese tuiniers wel eens vloeken op het woekeren van dit plantje in de tuin hoor... maar in mijn tuin valt het dus wel in de hand te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik denk dat ik het maar in de bloemenweide ga inplanten. Daar heeft het iets meer plaats om uit te breiden. Als het de border overneemt, dat is wel wat lastiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. is het juist niet tof als zo'n mooi bloemetje zich spontaan overal laat opmerken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tot op zeker hoogte wel. Het vormt echter wortelstok die alle andere planten verdringt en heel moeilijk te verwijderen is (zit diep). In een border heb ik toch graag een beetje veriatie idpv enkel akerklokjes. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze plant is een absolute ramp. Hij woekert door alles heen en zaait zich ook nog eens uit zodat je hem zelfs tussen de bestrating terugvindt. Cancer of the garden is de perfecte beschrijving.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb zojuist ontdekt tot mijn grote vreugde dat de 2 prachtige stengels,1 met lila klokjes en 1 met paarse klokjes, akkerklokjes zijn. Ijn mijn tuin staan bijna alleen wilde bloemen. Ik geniet daar elke dag van. Voor mij zijn akkerklokjes dus geen probleem

  BeantwoordenVerwijderen