zondag 27 maart 2011

moeilijke schaduwborder

Ik zat er al een tijdje mee verveeld, achteraan in de tuin heb ik een probleemstukje waar ik niet goed weg mee wist. Dit was namelijk de enige border die de vorige eigenaars hadden aangelegd. Toen wij het huis overnamen in 2009 was deze border volledig overwoekerd door een soort van chinees riet. Ik heb nog even met de gedachte gespeeld de wortelstokken uit te graven maar na enkele uren zweten met spade en bijl voor bitter weinig resultaat (als er mensen hun agressie kwijt willen, kom maar eens af en dan duw ik een spade in uw pollen) heb ik er maar een uitputtingsslag van gemaakt. Nu beginnen allerhande opportunisten de vrijgekomen ruimte in te nemen: vooral hoefblad en brandnetel. Dit is ook de enige plaats in mijn tuin waar brandnetel voorkomt, voor de rest is mijn grond veel te schraal. In deze border heeft men namelijk in een ver vervlogen verleden een zeer dikke laag boomschors aangebracht. Die is nu wel grotendeels omgezet tot humus maar er zitten nog altijd veel stukken schors in de grond. Deze border ligt ook bijna permanent in de schaduw want aan de zuidkant staat de betonwal die het perceel afsluit. Een schaduwrijk, humusrijk, voedselrijk stukje. Ideaal om een prachtige schaduwborder in aan te leggen zou je dan denken.

Helaas, pindakaas. De grond zit nog tjokvol rietwortels, die nu pas stilaan aan het wijken zijn. Dit wil zeggen dat het fatsoenlijk aanplanten quasi onmogelijk is omdat plantgaten maken zeer veel moeite kost. Daarom heb ik om de brandnetels te snel af te zijn maar enkele sterke schaduwplanten ingeplant die hopelijk de border gaan inpalmen en de netels en ander gespuis gaan wegconcurreren: wijfjesvaren, geranium phaeum en perzische muts. Geen idee of deze daartoe in staat zijn, maar volgens mijn VELT boek zouden die het hier wel zeer goed moeten kunnen doen.En omdat al die plantjes in zo'n kwekerij mijn ogen uitsteken (en ik nog een stapel ecocheques heb liggen) heb dan ook maar gelijk een monnikskap aangekocht. Gewoon omdat ik die zo mooi vind. Zou wel leuk zijn moest die kunnen overleven.

4 opmerkingen:

 1. een aantal voorjaarsbloeiende bolgewassen kunnen soms soelaas bieden in een situatie met een aantal bomen, grote struiken en plaatsen met dicht vertakt wortelgestel. De schaduw is meestal niet de grote boosdoener, veel erger is de droge grond. Waarschijnlijk daarom dat er veel schors werd aangebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zou best kunnen Silvia. Iig is de grond daar nu best wel vochtig, dankzij al die humus+schaduw houdt hij het vocht goed vast.
  Ik zal dit najaar eens een flinke portie bolgewassen inplanten. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is de bodem daar relatief vochtig, of ligt hij ook in de regenschaduw?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is daar best wel tamelijk vochtig. Regenschaduw is er niet echt omdat de afsluiting niet zo heel hoog is en het water aan de andere kant gewoon de grond in trekt.

  BeantwoordenVerwijderen