zondag 20 maart 2011

Lidsteng

Na het heerlijke lentezonnetje van dit weekend komt het leven in de vijver weer helemaal op gang. Ik heb de voorbije twee dagen alweer bootsmannetjes, schrijvertjes, waterschaatsers, een ongeidentificeerde waterkever en een joekel van een libellelarve gespot (zo'n 7 cm schat ik). En met het opwarmende water komen niet enkel de beestjes terug tot leven maar ook de zweefalgen. Hoewel een troebelere vijver in het voorjaar niet per se slecht is (zolang de zuurstofplanten later het zaakje maar terug overnemen) is een heldere vijver toch leuker.

Belangrijk hiervoor is de aanwezigheid van verschillende soorten zuurstofplanten. Glanzend Fonteinkruid bv is een uitstekende en dus een van de meest gebruikte zuurstofplanten (mede dankzij de boeken van mevrouw Hoffman) maar komt in het voorjaar slechts heel traag op gang. Dit geeft de algen, die bij een lagere watertemperatuur kunnen werken, een kans om de voet tussen de deur te krijgen.

Soorten die wel in koud water werken zijn onder andere Waterpest en Lidsteng. Lidsteng is vooral gekend als moerasplant, met denneboomachtige stengels die boven het water uitkomen. Maar als je Lidsteng wat dieper (30-60 cm) zet maakt het heel andere stengels met langere, zachte naalden die zelfs 's winters onder het ijs zuurstof produceren en al vroeg op het jaar voor tegengewicht zorgen tegen de algeninvasie.

Gedoornd Hoornblad komt net iets later op gang (het vormt inactieve winterknoppen) maar eenmaal het begint te groeien doet het dat meestal ook explosief. Tenslotte is er nog de Waterranonkel, nog zo'n plant die ook 's winters groen blijft maar deze heeft een groot nadeel: de plant verdwijnt soms gewoon helemaal voor langere perioden om later terug uit te schieten. Daar kan mag je dus niet op rekenen.

Als je geen van deze planten in de vijver hebt kan je nog proberen de draadalgen tijdelijk niet uit de vijver te verwijderen. Ook deze zullen namelijk de zweefalegen beconcurreren.

7 opmerkingen:

  1. Ik ben ook al even aan het googelen en lezen over welke planten ik moet kopen om in mij kale vijver te plaatsen. (Klopt met wat jij zegt trouwens)
    Maar ik las ook dat je best tot mei wacht om nieuwe planten te plaatsen??
    Kwestie dat het water niet te koud zou mogen hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou nu toch zo snel mogelijk (veel) zuurstofplanten inbrengen. Het probleem is dat ze nog niet te verkrijgen zijn omdat ze nog niet hard aan het groeien zijn. En diegene die nu wel te verkrijgen zijn zijn opgekweekt in kassen en zullen idd afsterven als ze nu in een vijver buiten geplaatst worden.
    De eerste planten die verkrijgbaar zijn (ik schat over een week of 2, 3) zijn Waterpest en Gedoornd Hoornblad. Plaats vooral de waterpest ondiep (30 cm) zodat hij genoeg licht krijgt, zelfs als het water groen wordt.
    Nu Lidsteng kopen als zuurstofplant heeft korte termijn geen effect, want de plant moet zich "omvormen" tot zuurstofplant. in de winkel wordt hij verkocht als moerasplant, met stijve stengels.

    Waterlelie en vooral drijfplanten zoals kikkerbeet kun je best pas in mei inbrengen omndat die warm water nodig hebben. Glanzend fonteinkruid is ook pas vanaf begin mei verkrijgbaar.
    Moerasplanten zoals lissen doen niet moeilijk over watertemperatuur (de mijne zijn al enkele weken aan de groei), maar zijn in het begin ook nog niet zo heel belangrijk.

    Maar als je tot mei gaat wachten om zuurstofplanten in te brengen ga je een dikke, groene soep hebben! Dit moet je absoluut proberen te voorkomen. Ik zou zeker zo snel mogelijk veel zuurstofplanten die tegen de koude kunnen inbrengen (waterpest, gedoornd hoornblaad, waterranonkel).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. beste,
      ik heb enorm veel zuurstofplanten en vijverplanten te koop waaronder ook lidsteng. indien interesse laat me maar iets weten op dirk.boogaerts@hotmail.com

      Verwijderen
  3. Aha! interessant. Ik zal er dit weekend werk van maken.
    Nadeel is dat het een gemetste bak met folie is bij mij, alle planten zullen moeten opgehangen worden in mandjes.

    En kijk eens, zaterdag waterpest en hoornblad voor geen geld in dunaldi.
    http://aldi-bn.aldi.be/OFFER_BN_SA/OFFER_12/OFF18.SHTML
    Zal wel geen super kwaliteit zijn, maar goedkoop is het wel in ieder geval.
    Maar misschien toch maar beter naar de speciaalzaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb vorig jaar moerasplanten (Lis, zwanebloem, snoekkruid) bij dunaldi gekocht en al bij al zijn de meeste daarvan er wel doorgekomen. De mandjes zijn wel veel te klein voor bv een Gele Lis na het eerste jaar (kan je daarna wel gebruiken voor zuurstofplanten).

    Waterpest is ook een ijzersterke plant. Hoornblad weet ik zo niet, maar dat is ook wel een taaie denk ik. Ik denk dat die het wel gaan redden.
    In de vijverwinkel betaal je wel iets minder voor een busseltje (circa 1E50) denk ik. Je hebt 5 bussels/mandje nodig en ongeveer 1 mandje/1000 liter, dus dat loopt wel op.

    Die drijfplanten zou ik wel nooit kopen daar, het is 2 maanden te vroeg: die gaan kapot gaan in een buitenvijver. Waterhyacinth bv is dan ook nog een exoot die niet tegen de koude kan.

    Om sommige planten wat hoger te zetten zet ik hun mandje gewoon op een torentje van oude klinkers/bakstenen.
    Hoornblad voelt zich trouwens het beste in het diep, waar het 's zomers koel blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nog vergeten: al bij al zijn inheemse waterplanten/zuurstofplanten spotgoedkoop (en bij Aldi niet echt goedkoper). De meeste mensen met een vijver zitten meestal met een overschot omdat die dingen explosief snel groeien, dus als je iemand met een vijver kent...
    Bv even op kapaza gekeken: 5 euro voor een emmer (13 voor een vuilniszak) vol Gedoornd Hoornblad hier bij mij in de buurt (Arendonk).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. in elke streek in belgie heb je ergens een beekje, moeras, vijver.... pak een emmer,en een lange visnet, en tis gratis. nadeel: kans op ziektes in je vijver dan niet uitgesloten

    BeantwoordenVerwijderen