woensdag 17 maart 2010

Lente in volle glorie

De laatste tijd viel hier nog niet zoveel te beleven, behalve dan een overgebleven hazelaar verstopt in een hoekje van de tuin die toch al enige tijd onopgemerkt paars aan het bloeien was. Maar nu de temperaturen omhoog beginnen te schieten schakelen ook de andere plantjes een versnelling hoger.
De eerste meidoorn is al blaadjes aan het botten. Vreemd is dat alle andere meidoorns zelfs nog geen groene knopjes vertonen. Zou het er iets mee te maken hebben dat het bottende plantje het kleinste is (de helft kleiner dan de rest) wat aangeplant is en zich wil tonen tussen al die andere grote loebassen?

De ontluikende bladeren aan de lijsterbessen groeien nu ook als kolen. De vorm van het blad is nu al duidelijk herkenbaar.

4 opmerkingen:

 1. In mijn tuin heb ik zo ook één meidoorn die jaar na jaar ver op de andere vooruitloopt.
  Dit jaar laat hij nochtans nog steeds geen blad zien, maar in de voorgaande jaren had hij half februari, of soms in januari al wat ontplooide blaadjes...

  Als het niet te verklaren is vanuit een zonniger of meer beschutte standplaats, dan moet je dat allicht zien als een genetisch verschil met de andere struiken...

  Zo heb ik één sleedoorn in mijn tuin die steevast 14 dagen eerder bloeit dan de andere. Niet toevallig zijn de andere gekocht bij het eikenproject (en dus van gegarandeerd inheems zaaigoed), en die ene is van een gewone kwekerij, waar het wellicht om een ingevoerd exemplaar gaat. Kleine genetische verschillen kunnen dan dit soort kleine fenotypische verschillen verklaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan zal het allicht genetisch zijn want dat plantje staat net in de koude hoek (aan de zuid en oostkant staat een wal). Toch vreemd aangezien ze allemaal van dezelfde actie komen. Nu ja, bij planten zullen mutaties ook wel voorkomen zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Trouwens, iemand heeft mij wijsgemaakt dat de vroegbotter zo vroeg is omdat dat de kleinste is en zijn wortelgestel in verhouding staat met zijn takkengestel, terwijl de andere planten allicht nog een te klein wortelgestel hebben tov hun takken. Geen idee of hier enige waarheid in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier merk ik, dat onze 'vroegbotter' jaar na jaar de vroegste is. Als dat te maken zou hebben met een wortelgestel dat beter in verhouding is met de rest van de struik, dan zou het verschil met de rest allicht jaar na jaar afnemen:
  Als het wortelgestel immers groot is in verhouding tot de rest van de struik, gaat dat extra takkengroei geven, en wordt die verhouding al snel genormaliseerd.
  Volgende jaren in de gaten houden dus, dat kleintje...

  BeantwoordenVerwijderen