donderdag 25 maart 2010

SOS Sleedoorn

Eerdere berichtte ik al mijn bezorgdheid over de nieuwe sleedoorn aanplant in de gemengde haag. En het lijkt erop dat die niet ongegrond was. Ik ben zonet nog onder een stralend lentezonnetje op inspectieronde geweest en slechts 1 sleedoorn stond volledig onder de nieuwe knoppen en 1 gedeeltelijk. Dat belooft niet veel goeds... Het lijkt erop dat ze ten prooi zijn gevallen aan de meedogenloze kempische bodem.
Ook de twee vlierplanten geven nog steeds geen teken van leven. :(

2 opmerkingen:

 1. Hier hebben we noch met vlier, noch met sleedoorn een probleem.
  En dat de vlier geen teken van leven laat zien, da's echt wel verdacht, want die heeft vaak al voor de winter goed en wel bezig is wat open knoppen.

  Mijn sleedoorns bloeien nog niet, maar de knoppen staan wel op springen. En wat vooral opvalt: ik denk dat er dit jaar minder dan twee weken gaat zitten tussen de bloei van die ene 'allochtone', en de rest van het stel, die - zoals toendertijd beloofd door het, intussen ter ziele gegane, 'Eikenproject vzw' - waarschijnlijk inderdaad van inlandse oorsprong zijn: ze bloeien namelijk gemiddeld twee weken later dan heel veel andere sleedoorns die ik bv langs snelwegen aangeplant zie.

  Anderzijds... in het eerste voorjaar na het planten van onze gemengde haag dachten wij aanvankelijk ook dat de sleedoorn niet meedeed met de rest. Achteraf had dat er vooral mee te maken dat de meidoorn veel vroeger uitloopt, en dat die jonge sleedoorntjes zelfs te jong (en te gestresseerd door de recente verplanting?) waren om al te bloeien. Uiteindelijk hebben ze - wat later dan verwacht - toch blaadjes gekregen.
  (Als je een twijgje afbreekt, is het dan dood hout of groen hout?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb wat twijgjes gesnoeid. De ene meidoorn die nog niets deed zag mooi groen vanbinnen. De sleedoorns zagen licht groen, bijna wit. Dus misschien gewoon nog wat geduld hebben.
  De vlier heeft geen twijgen dus daar heb ik het niet geprobeerd. er staan al van vorig jaar knoppen in maar die staan er al maanden exact hetzelfde bij. Ik zou het wel zeer vreemd vinden moest die het niet halen want ik zag gisteren dat op de braakliggende grond hiernaast spontaan vlier is geschoten.

  BeantwoordenVerwijderen